Mýty a předsudky

02.05.2021

Každá neznámá věc je vždy opletena tajemstvím , různými fámami a mýty, domněnkami a "zaručenými fakty" A jídlo z hmyzu není výjimkou. Často je z úst mnoha lidí slyšet věty typu: "... fuj, jak to můžeš jíst? Kdoví kde se ty larvy líhly... Z toho děláš takovou vědu, dám za okno kus masa a za chvilku mám takových larev fůru..." Ale tak to není, všem těmto rádoby znalcům biologie je třeba říct, že Potemník moučný je samostatný živočišný druh, je to hmyz, jehož larvičky nijak nesouvisí s larvami mouchy masařky obecné, jinými slovy- dospělý jedinec Potemníka moučného klade vajíčka do rostlinných produktů ( mouka, krupice, obiloviny apod.) z těch se vyvine larva, z larvy kukla a z kukly dospělý jedinec a celý kolotoč se opakuje. Tedy proměna dokonalá a pokud se takto larvičky chovají za přísných podmínek ve specializovaných odchovnách, neopustí svou bedýnku. Takže zažeňte mýty o nezdravém jídle, zažeňte předsudky o odpornosti hmyzu, žijte zdravě, křupejte a radujte se z každého okamžiku kdy vám červík bude dělat " společnost".