Hmyz a zdraví

02.05.2021

Hmyz obsahuje několikanásobně více bílkovin než maso, je bohatší na aminokyseliny, vitamíny, železo, obsahuje minerály, stopové prvky a obsahuje nízkou hladinu cholesterolu. 

Bílkoviny

Lidské tělo se z 20% skládá z bílkovin. Základní stavební jednotkou bílkoviny jsou aminokyseliny. Ačkoliv hmyz není vnímán jako maso, přesto svým vysokým obsahem bílkovin a všech 8 esenciálních aminokyselin, se nejen vyrovná kvalitě masa, ale v mnohých parametrech dokonce maso předčí. Kvalitní bílkoviny, které tímto hmyz poskytuje jsou nezbytné a důležité pro správné fungování lidského organismu, především pro růst svalové hmoty, správný vývoj orgánů a zdravou kůži.

Vitamíny

Hmyz obsahuje vysoké dávky vitamínu B2 a B12, které jsou důležité pro náš nervový a imunitní systém.

Vláknina

Hmyz obsahuje vlákninu, která je důležitá pro správný metabolismus a navozuje pocit sytosti.

Stopové prvky

Hmyz je vynikajícím zdroje stopových prvků (měď, železo, fosfor, zinek, mangan, selen a hořčík), které lidské tělo potřebuje pro správnou funkci krvetvorby a přenosu kyslíku.

Antioxidanty

Antioxidanty se používají mimo jiné k ochraně buněk proti demenci, revmatismu a prevenci proti rakovině. Hmyz obsahuje tyto antioxidanty a je schopen tak chránit lidské tělo před volnými radikály, které všeobecně lidské tělo poškozují.

Nenasycené omega-3 mastné kyseliny

Hmyz obsahuje tyto vzácné tuky potřebné pro lidský organismus a jsou důležité především pro správnou funkci srdce a mozku. Napomáhají snižovat hladinu "špatného" cholesterolu v těle.